
Fremgangsmåte for å bli sertifisert

Før virksomheten søker sertifisering, er det viktig å sette seg inn i relevante lover og forskrifter:
- Forskrift om administrative ordninger (kapittel 8): Angir krav til opplæringsvirksomheter som skal drive sertifisert sikkerhetsopplæring i bruk av arbeidsutstyr, samt krav til sakkyndige virksomheter som skal utføre sakkyndig kontroll.
- Forskrift om utførelse av arbeid (kapittel 10 og kapittel 13): Definerer krav til bruk av arbeidsutstyr og spesifiserer når sertifisert sikkerhetsopplæring er nødvendig for brukere av slikt utstyr, det samme gjelder for øvrig for sakkyndig.
2. Søk om sertifisering
Velg et sertifiseringsorgan utpekt av Arbeidstilsynet: Disse organene er utpekt fra Arbeidstilsynet til å sertifisere virksomheter som ønsker å drive sakkyndig kontroll og sertifisert opplæring. Det viktigste er at prosessen blir igangsatt, send deretter en fullstendig søknad som inkluderer:
- Oversikt over instruktører eller kontrollpersonell og deres kompetanse.
- Firmaattest
- Tilgang til kurslokale (kontrakt, avtale og prosedyre).
3. Etabler et kvalitetssystem
For å bli sertifisert må virksomheten ha et dokumentert kvalitetssystem som blant annet dekker: (normative dokumenter for opplæring og tilleggskriterier som du finner her)
- Organisasjonsstruktur og ledelsesansvar: Klare beskrivelser av roller og ansvar innen virksomheten.
- Krav til instruktører og kontrollpersonell: Sikre at de har nødvendig teoretisk kunnskap og praktisk erfaring med relevant arbeidsutstyr.
- Rutiner for gjennomføring av sakkyndig kontroll: Prosedyrer for sakkyndig kontroll
- Rutiner for gjennomføring av kurs, opplæring og evaluering: Prosedyrer for gjennomføring av opplæring og vurdering av deltakere.
- Sporing og dokumentasjon: Systemer/prosedyrer for å registrere gjennomført opplæring og kontroller.
- Forsikring: Virksomheten må ha ansvarsforsikring som dekker 150G.
4. Gjennomføring av revisjon
- Gjennomgå revisjon og vurdering: Sertifiseringsorganet vil gjennomføre revisjon av virksomheten, basert på gjeldende forskrifter og normative dokumenter.
- Motta sertifikat: Hvis alle krav oppfylles, utstedes et sertifikat som bekrefter virksomhetens sertifisering.
5. Vedlikehold sertifiseringen
- Delta i periodiske revisjoner: Sertifiseringsorganet vil gjennomføre revisjon hver 12. mnd. for å sikre kontinuerlig overholdelse av kravene.
- Oppdater kvalitetssystemet: Sørg for at systemet er i samsvar med eventuelle endringer i forskrifter og standarder.
- Dokumenter all opplæring og kontroll: Før nøyaktige registre over aktiviteter og sertifiseringer.
6. Oppsummering
Ved å følge denne fremgangsmåten sikrer virksomheten at den oppfyller alle nødvendige krav for å tilby sikkerhetsopplæring eller utføre sakkyndig kontroll. Dette bidrar til en tryggere arbeidsplass og høyere kvalitet på tjenestene som tilbys.
Denne fremgangsmåten vil ligge inne på Sertifisertgruppen sine sider slik at man enkelt kan finne den frem ved behov, direktelink: https://sertifisertgruppen.noorsi.no/fremgangsmate-sertifisering
For en mer utfyllende informasjon anbefaler vi at du kontakter ASAS sertifisering direkte på telefon eller epost.